}

Friday, 28 December 2012

~ LAST ENTRY (this year) ~

 
salamullah alayk :)

bissmillahirrahmanirrahim&selamat t/hari korang semua yang cute miut! awasome! superrbest! dan lain-lain.Hari nie hari merapu sedunia..errkk lebih sangat la tu kan.. * tuduk maaf * memandangkan nie last entry saya for this year wahh!!wahh!! sound great saya nak buat entry yang paling supeb..(insha allah)..mamndangkan saki baki cuti masih agak lama, masa yang terluang memang dihabiskan dengan terkurung di dalam rumah jer ibarat sang puteri menunggu sang arjuna masuk meminang bila-bila masa je..tak pom ahli sihir yang bermuka garang tunggu masa nak datang sambar si puteri gemok utk menjadi orang suruhan..almaklum terpengaruh dengan sinetron dongeng indon yang bnyak  merapu..ape? berangan je kije kan..ok korang boleh baling je aku dengan batang penyapu si tukang ahli sihir.. :D

Oleh kerana aku duk terkurung je kat dalam rumah.no wonder lah korang sering lihat entry aku banyak merapu bagai sebelum-sebelum nie..kalu boleh setiap hari kot nak update..tapi agak-agak la kan!& tak pasal pasal jadi bibik ma kat umah..aku suke! aku suke! biarpun tak bertauliah dan tak begaji.. tolong..tolong.. bagitau kat mak,adik,abang,kakak pasal citer nie..beribu kerje berjuta pahala.dan yang paling giler pahala hanya akan dapat di akhirat jer.. arrrrhhh! arhhhh!! *zalora punye kes* aku jugak dah jadi bayang bayang tak same ma dah sekarang.pergi pasar ikut.pergi kenduri ikut.pergi masak tak ikut..bhaha.. satu kerje yang aku paling tak suke dulu..aikk!! sekarang dah superr suke.banyak dah resepi yang aku belajar.boleh la daripada tak boleh langsung..*ase macam nak angkat bakul sdiri* satu lagi kerje yang memang terer aku buat of course la mengadap cik lapi yang kecik nie berjam jam yang sememangnya keje yang paling terer aku buat sekarang sampai sampai keje lain tertangguh dan yang paling parah tak terbuat.. tapi solat tak diabaikan.alhamdulillah : D

Maka si entry hari nie berkisar tentang hobi terbaru aku yang baru muncul beberapa hari.. orang kate nak pupuk hobi tu memakn masa yang lama kan..tak tau itu orang mane ntah kate..tapi tidak bagi aku..sekarang im the roses lover!! omaigood omaigod.i hope i hope kekal sampai hujung tahun depan..bhaha.. tapi si domo tu tetap bertahta di hati..kisah bermula bila ma sedang menanam si bunga ros kat halaman rumah..beberapa hari kemudian pokok ros tersebut cepat jer keluar bunga.dan sangat cantikk!! subhanallah..serta merta halamn rumah yang sebelum nie suram wah berubah wajah..ditambah ma sekarang baru je pencen..memang menanam la  kije baru ma sekarang..aktiviti  aku petang petang aku diluangkan dengan menyiram si pokok bunga ros..no wonder la kat aku punye Facebook penuh dengan ros lepas nie..

selain tu entry kali nie jugak nak cakap pasal kawan kawan aku jugak..sebelum berjumpa bukan main lagi banyak soalan nak tanya kononya masing masing da lame tak hang out same same la banyak citer nak share la..tapi bla jumpa rase macam janggal laa pulak.tak faham betolah.mungkin sebab sekarang kitorang dah lain lain dah..mereka makin comel comel dah,dan lame lame baru boleh kamcim balik.korang pernah macam tu? pelik pom ade kan? xde yang pelik nye laa.. insha allah ukhwah fillah abadan abada..ameen! tahun nie banyak kenangan manis dengan kawan kawan.sebab tahun nie la aku paling banyak kuar jalan jalan.biase duk teperuk kat dalm rumah je.sekarang pantang ade orang ajak.. memang komperm laa.. sampai ma cakap " orang banyak duit " mane taknye sumer tempat nak pergi kan.masih menunggu tawaran ke Gambang Waterpark (gurau je) :D

lagi satu.aku sekarang sedang habiskan bacaan novel yang banyak kali terkandas di tengah jalan.sampai mood nak bace dah kurang.asal nak bukak je, ma panggil asal nak feeling je, si nurin ajak tengok hantu kak limah yang dah berape kali tengok kat laptop tambah tambah kat tv pom ade jugak..ehhe..nasib baik anak buah..astargfirullahalazim..xpe,banyak mase lagi.. tak dilupe jugak, *warkah cinta* wah! memang wajib aku tengok tiap tiap malm..hanya di tv AL HIJRAH ( segalamnya bermula di..sini )..disebabkn waktu siaranya bertembung dengan siaran berita, maka banyak kali aku terlepas peluang tengok cite tu.sebab pa memag khusyuk tengok berita.so, memang utube jela tempat aku.hehe..cite nie best.islamik..heliz helmi&IM nazrul..(iman muda)

okaiihh..ase macam dah supeb kot..ntahla..korang judge lahh sdiri k..dah letih dah dok menaip..opss..im not (LISA KAY) the fames one blogger yang suke menaip..hehe...aku sdiri dah jenuh nak menulis daa nie.. nanti jumpe di tahun baru yer teman teman..insha allah..pastikan azam tahun nie tercapai  baru boleh buat azam baru..bdw azam aku satu lagi tak tercapai..insha allah coming soon.. doakan yang terbaik..maka terima kasih kerana sudi membaca entry nie tak kisahlah kepada yang baru@lame korang memang supebb.. thank you very very very much nomo nomo kamao syukran jiddan jiddan wajazakumullahukhair :D

note : luangkan masa yang berfaedah& jangan lupe tolong mak dan ayah :D





Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Monday, 17 December 2012

~ PIZZA RM6.90 ~

Salamullah alayk :)


ok..saje nak kasi korang tengok gambar diatas..diambik time hang out ngn kawan2.. azioss tukang sponser..susah-susah jer kan.. but one again terima kasih..bukan tu nak crite..tadi k.ngah bawak balik benda nie..alih-alih pa ngn si ajim (adik) je yang makan.den aku ngn ma just look and seee (bukan same je ke..). ok diorang tekak ala-ala barat.. dan aku dengan bnggenye ingin bagitau tekak orang melayu ok..( high five ).. yang specialnye kat bawah terselit satu lagi kotak tapi pizza versi melayu.. yang berharga RM 6.90 ok RM7.00 la senang.. bhaha..  yup.dat my feveret.. walaupun murah alhamdulillah ngam-ngam dengan taste aku.. price is nothing.. terima kasih k.ngah tau je kan adik awk nie ngade..kan best kalau k.ngah beli lagi.bhahaha. 

< kami dengan muka x redy >

jom teman-teman.beralih arah ke pizza yg berhargha RM6.90 sumer..bukan hanya murah tetapi dpt jugak bntu kaum-kaum melayu kita nie kan..ala-ala juarah murah pun hader.sekadar gurauan.ikut tekak korang masing-masing lah senang.. ok itu saja.azioss.wassalamualaikum w.b.t



Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Sunday, 16 December 2012

~ JOM KONGSI ~

Salamullah alayk :)




Maka Berdoalah!Ya Allah sekiranya jodoh aku jauh, kau dekatkanlah. Sekiranya jodoh aku sukar, kau permudahkanlah dan jodohkanlah aku dengan wanita yang solehah. Ya Allah dekatkanlah diriku dengannya sekiranya dia jodohku dan sekiranya dia bukan jodohku, maka jauhkanlahku daripadanya. Serta peliharalah daku dari kekecewaan andai dia bukan jodohku. Yakinlah bahawa lelaki yang baik untuk wanita yang baik.

 Kita sebagai umat Islam dan percaya bahawa doa adalah senjata bagi orang mukmin. Kerana dengan doalah dapat mengubah takdir yang telah ditentukan keatas diri kita dengan keizinan dariNya. Berdoalah dengan setulus hati dan bersungguh-sungguh kerana kita yakin bahawa jodoh itu di tangan tuhan, kita sebagai hambanya wajib berusaha sedaya yang mungkin. Ampunkanlah hambamu ini Ya Allah jika kami kekadang leka untuk mengingatiMu Ya Allah dan bukan hanya ketika ini sahaja mengigatimu. Kalau tiba masanya, Jodoh tidak akan kemana. Memang benar dan pasti bahawa jodoh dan pertemuan kita itu takdir ketentuan dari Allah. Namun ketentuan ini tidak menafikan usaha dan iktiar. Na’am. Ikhtiar,usaha dan munajat serta titipan doa tiada habis-habisnya dipohon kepadaNya. Tak usah membandingkan diri ini dengan orang lain, kerana Allah pasti serta akan memberikan yang terbaik untuk setiap hambaNya, meski dia tidak menyedarinya.

 Usahlah dirimu bersedih lalu menangis di penghujung malam kerana memikirkan siapa kiranya pasangan hidup. Menangislah kerana air mata permohonan kepadaNya di setiap sujud dalam malam tahajut cinta denganNya. Bertahajutlah memohon dariNya. Jadikan hidup ini selalu penuh dengan sangka baik kepadaNya. Bersiaplah menghadapi putaran waktu serta masa, hingga setiap gerak langkah serta nafas adalah dikira sebagai ibadah disisi Allah. Sabarlah andainya pencarianmu belum juga dipertemukanmu dengan jodoh tersebut, mungkin penantian ini adalah ujian keatas ketaqwaanmu, mujahadahlah dan istiqomahlah di jalan-Nya. Bukankah kalau sudah saatnya tiba, jodoh tak akan lari kemana.
Kerana sejak roh telah bersatu dengan jasad, siapa jodoh mu telah dituliskanNya.



Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Saturday, 15 December 2012

~ KONON PRIVECY ~

salamullah alayk :)

ehewk.. maaf yer.. blog sedang dibaikpulih..x sihat.. mane lagi awasome.. nie ke yang lepas? ok angkat tangan... ok2.nampk daa..yg nie lebey asome.. sape yg buat kan..( ok angkat bangkul sdiri..lepas tu golek-golek)..astargfirullahalazim.. lagu pon dah lain.alahh..bukan maen sedeh lagi lagu nie..tapi sweet la jugak..ikut mood ke haper.bdw dah lame carik lagu nie by instrumen..finallly..tak sia2 selongkar blog-blog junior.. syukran..

sory pak cik.. tak pandai laa nak block..hehe..kalau pandai nanti saia buat.hhahah.. (ok gurau).. nie lagi sorang kak (tirah) sory..bukan tak nak bagi awak tengok la.. biase la kawan awk nie..konon-konon nak kan privecy.yang adoo..hahaha..dah..jngan sedey-sedey..dah bagi awk tengok dah nie..pagi tadi bngun lepas settle semua keje housemaid (ok volunteer ) terus ngadap lp nie..tetibe laju jer taip..ok no wonder kalau bnyak alah ejaan yer.. ok pak cik.. pasal aitu..maaf k. ( buat muke x brape kiut )

k..dah settle.. lets pray for a better peson in future.. (nie pngaruh drama ) 
arioss.... wassalam.

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Thursday, 13 December 2012

~ 13 PERKARA WAJIB WANITA ISLAM JAGA ~

salamullah alayk :) alhamdulillah..berkesempatan hari nie nak share ngn korang. yang baik dijadikan teladan.yang buruk buang..hehe :)
1. Bulu kening

Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki)

Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyyah ….

3. Wangian

Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi

Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher

Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan

Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata

Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan, hukumnya haram – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara)

Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda Nabi Muhammad SAW, Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian

Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut

Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Monday, 10 December 2012

~ LEMAH RUPENYE AKU ~

Salamullah alayk :)

bismillahirrahmanirrahim..dengan nama Allah yang maha pemurah.. dalam mencari kekuatan akhinya terjumpa kelemahan hari nie.. selepas bnyak kali beristigfar menahan kemarahan then jumpe cik kemanisannya.hehe.. buat aku makin pecaya berzikir boleh redakan kemarahan that is one of my weakness. terima kasih ya ALLAH..akn berusaha mengawalnye. lain kali bnyakkan berzikir..jngan time susah jer nak berzikir yer "cik wan suhaidashima wan jaafar".. namun aku tak mampu sembunyikan ini...
 
 

  terima kasih
 
__________________________________________________________________________________
 




Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Next Previous Home