}

Friday, 27 July 2012

~ DON'T BE ANGRY ~




salamullah alayk:)


Puasa adalah bulan terbaik untuk melatih diri dari sifat MARAH.  Selalu kita dengar, Ramadan bulan untuk kuruskan badan, mula berhenti merokok, bulan bersedekah dan sebagainya lagi.  Kalau di Malaysia, bulan puasa nampak macam bulan juadah.  Lihat sahaja ramai orang pergi PARAM ( baru tahu istilah untuk pasar Ramadan).  Ok, jom cuba latih kendali rasa marah terutama kepada para ibu bapa.  Terasa sukar bukan apabila anak-anak membangkitkan rasa marah kita.  Tetapi, indah rasanya kalau anda berjaya mengawal rasa marah tersebut.
Apabila anda ingin marah ingat marah tu amalan syaitan. kalau kite suke marah, maknenyer, suke la tu kawan ngn si pak tam tu(syaitan) oleh itu,tuan-tuan dan puan-puan, kalau ase nak marah tu, cepat-cepat tekan butang PAUSE ok..
Puasa boleh saja melatih diri kita untuk bersabar, jauh dari perasaan cepat marah.  Ingatan ini terlebih dahulu untuk diri saya sendiri.  Sekadar berkongsi, Semasa artikel ini ditulis cma tengah marah sebenarne. adela mood tak baik cikit.  semua bende jadi tak kene,subhanallah.. selepas ditegur, baru ingat balik, yang kite tengah puasa. itulah kuase bulan puasa. nikmat yang tak terkate.
maap semua kalau ade yang terasa hati..(maaf terbuke) 


salam ramadhan..tabarakallah. :)


Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Thursday, 26 July 2012

~ RENUNGAN UNTUK SAYA & SAHABAT ~

Salamullah alayk:)

first of all cma nak cakap rindu!!! rindu!!! rindu!!!
let say jer yang korang semua pon rindu cma jugak kan...
alahaiiiii!!! tak dapat eden nak nolong ehh!! bab kate si nana.. (FELC)
:)
 memandangkan sekarang nie bulan pusa.. so cma decide nak bertarbiah la kat korang ngn kat cma cikit...
hurm.. sekadar perkongsian saje n tak se kene mengena dengan yang hidup atau yang dah meninggal ok :)

korang tahu tak ape hukumnya post makanan yang best-best kat wall bulan puasa nie??
kalau korang tahu ALHAMDULILLAH bagusnyerr..anak sape la nie.. :)
 cma tak tau la..cma pernah tau post gambar AISKRIM yang memg tak dinafikan menggugat jugak iman cma yang senipis kulit bawang nie tau..n then nak dijadikan cerita, cma terbaca lak article pasal yang hukum mengepost ( soyr b.m salah) makanan kat wall.
. by USTAZ AZHAR IDRUS

Hukumnya adalah makruh mengepost makanan dalam bulan puasa nie. setelah timbul rasa bersalah tu, cma pon cepat-cepat DELETE gambar tu. alhamdulillah nasib baik cepat sedar. sory sangat-sangat kprang yerr!! membuatkan iman anda tergugat.. hanya sekadar itu perkongsian kita pada hari ini..:)
terima kasih.. jangan lupe lain kali jenguk lagi tau.. 

wassalam.. :)




Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Thursday, 19 July 2012

~WELCOME RAMADHAN~

Salamullah alayk :)


Yang tahu persiapkan diri
Yang rindu tak sabar menanti
Hadirnya setahun sekali
Ya Ramadhan...

... Keindahan yang tiada tara
Kemuliaanya tak habis dibicara
Penuh dengan limpahan maghfirah
Ya Ramadhan...

Rindu aku rindu
Rindu pada kedatangan
Bulan yang padanya keberkatan
Ramadhan Ya Ramadhan

Ya Allah tolong sampaikan
Hajatku untuk berpanjangan
Nafasku hingga pengakhiran
Ramadhan Ya Ramadhan ~barakallah~ :)


Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Tuesday, 3 July 2012

~ EKONOMI OH EKONOMI~

Salamullah alyk :)

Alhamdulillah.. malam nie ( 1.35 pg) sempat jugak berblogg kejap lepas ciap buat revision eko.. tadi buat revision bab 5.. tajuknyerr (MASALAH MAKROEKONOMI DAN DASAR PENSTABILAN).. bunyi macam dah ambik corse eko dah kat universiti...(insyallah) eko makin lame makin susah..katenyer laa..
bagi cma la kan.. kalau kite dah faham konsep dye betol-betol memang mudah jerr sebebnarnye.. tapi 2 lahh.. manusia,, belum buat dah kate susah,, (cma pom)

tapi malam-malm best buat eko.. otak dah boleh berfikir panjang cikit..hehe.. kalau petang-petang susah nak bertarung dengan NGNTUK + MALAS... hehe.. sape yang salah ??
depent atas kite sebennyer... nak ingat formula bkanyer ckit.. bnyak doe.. adooisshh..
lagi satu graf dye berputar belit skali..
tapi, alhamdulillah getting better than yesterday..
amin.

tadaaa!! assalamaualaikum...

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Next Previous Home