}

Friday, 28 December 2012

~ LAST ENTRY (this year) ~

 
salamullah alayk :)

bissmillahirrahmanirrahim&selamat t/hari korang semua yang cute miut! awasome! superrbest! dan lain-lain.Hari nie hari merapu sedunia..errkk lebih sangat la tu kan.. * tuduk maaf * memandangkan nie last entry saya for this year wahh!!wahh!! sound great saya nak buat entry yang paling supeb..(insha allah)..mamndangkan saki baki cuti masih agak lama, masa yang terluang memang dihabiskan dengan terkurung di dalam rumah jer ibarat sang puteri menunggu sang arjuna masuk meminang bila-bila masa je..tak pom ahli sihir yang bermuka garang tunggu masa nak datang sambar si puteri gemok utk menjadi orang suruhan..almaklum terpengaruh dengan sinetron dongeng indon yang bnyak  merapu..ape? berangan je kije kan..ok korang boleh baling je aku dengan batang penyapu si tukang ahli sihir.. :D

Oleh kerana aku duk terkurung je kat dalam rumah.no wonder lah korang sering lihat entry aku banyak merapu bagai sebelum-sebelum nie..kalu boleh setiap hari kot nak update..tapi agak-agak la kan!& tak pasal pasal jadi bibik ma kat umah..aku suke! aku suke! biarpun tak bertauliah dan tak begaji.. tolong..tolong.. bagitau kat mak,adik,abang,kakak pasal citer nie..beribu kerje berjuta pahala.dan yang paling giler pahala hanya akan dapat di akhirat jer.. arrrrhhh! arhhhh!! *zalora punye kes* aku jugak dah jadi bayang bayang tak same ma dah sekarang.pergi pasar ikut.pergi kenduri ikut.pergi masak tak ikut..bhaha.. satu kerje yang aku paling tak suke dulu..aikk!! sekarang dah superr suke.banyak dah resepi yang aku belajar.boleh la daripada tak boleh langsung..*ase macam nak angkat bakul sdiri* satu lagi kerje yang memang terer aku buat of course la mengadap cik lapi yang kecik nie berjam jam yang sememangnya keje yang paling terer aku buat sekarang sampai sampai keje lain tertangguh dan yang paling parah tak terbuat.. tapi solat tak diabaikan.alhamdulillah : D

Maka si entry hari nie berkisar tentang hobi terbaru aku yang baru muncul beberapa hari.. orang kate nak pupuk hobi tu memakn masa yang lama kan..tak tau itu orang mane ntah kate..tapi tidak bagi aku..sekarang im the roses lover!! omaigood omaigod.i hope i hope kekal sampai hujung tahun depan..bhaha.. tapi si domo tu tetap bertahta di hati..kisah bermula bila ma sedang menanam si bunga ros kat halaman rumah..beberapa hari kemudian pokok ros tersebut cepat jer keluar bunga.dan sangat cantikk!! subhanallah..serta merta halamn rumah yang sebelum nie suram wah berubah wajah..ditambah ma sekarang baru je pencen..memang menanam la  kije baru ma sekarang..aktiviti  aku petang petang aku diluangkan dengan menyiram si pokok bunga ros..no wonder la kat aku punye Facebook penuh dengan ros lepas nie..

selain tu entry kali nie jugak nak cakap pasal kawan kawan aku jugak..sebelum berjumpa bukan main lagi banyak soalan nak tanya kononya masing masing da lame tak hang out same same la banyak citer nak share la..tapi bla jumpa rase macam janggal laa pulak.tak faham betolah.mungkin sebab sekarang kitorang dah lain lain dah..mereka makin comel comel dah,dan lame lame baru boleh kamcim balik.korang pernah macam tu? pelik pom ade kan? xde yang pelik nye laa.. insha allah ukhwah fillah abadan abada..ameen! tahun nie banyak kenangan manis dengan kawan kawan.sebab tahun nie la aku paling banyak kuar jalan jalan.biase duk teperuk kat dalm rumah je.sekarang pantang ade orang ajak.. memang komperm laa.. sampai ma cakap " orang banyak duit " mane taknye sumer tempat nak pergi kan.masih menunggu tawaran ke Gambang Waterpark (gurau je) :D

lagi satu.aku sekarang sedang habiskan bacaan novel yang banyak kali terkandas di tengah jalan.sampai mood nak bace dah kurang.asal nak bukak je, ma panggil asal nak feeling je, si nurin ajak tengok hantu kak limah yang dah berape kali tengok kat laptop tambah tambah kat tv pom ade jugak..ehhe..nasib baik anak buah..astargfirullahalazim..xpe,banyak mase lagi.. tak dilupe jugak, *warkah cinta* wah! memang wajib aku tengok tiap tiap malm..hanya di tv AL HIJRAH ( segalamnya bermula di..sini )..disebabkn waktu siaranya bertembung dengan siaran berita, maka banyak kali aku terlepas peluang tengok cite tu.sebab pa memag khusyuk tengok berita.so, memang utube jela tempat aku.hehe..cite nie best.islamik..heliz helmi&IM nazrul..(iman muda)

okaiihh..ase macam dah supeb kot..ntahla..korang judge lahh sdiri k..dah letih dah dok menaip..opss..im not (LISA KAY) the fames one blogger yang suke menaip..hehe...aku sdiri dah jenuh nak menulis daa nie.. nanti jumpe di tahun baru yer teman teman..insha allah..pastikan azam tahun nie tercapai  baru boleh buat azam baru..bdw azam aku satu lagi tak tercapai..insha allah coming soon.. doakan yang terbaik..maka terima kasih kerana sudi membaca entry nie tak kisahlah kepada yang baru@lame korang memang supebb.. thank you very very very much nomo nomo kamao syukran jiddan jiddan wajazakumullahukhair :D

note : luangkan masa yang berfaedah& jangan lupe tolong mak dan ayah :D





Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Monday, 17 December 2012

~ PIZZA RM6.90 ~

Salamullah alayk :)


ok..saje nak kasi korang tengok gambar diatas..diambik time hang out ngn kawan2.. azioss tukang sponser..susah-susah jer kan.. but one again terima kasih..bukan tu nak crite..tadi k.ngah bawak balik benda nie..alih-alih pa ngn si ajim (adik) je yang makan.den aku ngn ma just look and seee (bukan same je ke..). ok diorang tekak ala-ala barat.. dan aku dengan bnggenye ingin bagitau tekak orang melayu ok..( high five ).. yang specialnye kat bawah terselit satu lagi kotak tapi pizza versi melayu.. yang berharga RM 6.90 ok RM7.00 la senang.. bhaha..  yup.dat my feveret.. walaupun murah alhamdulillah ngam-ngam dengan taste aku.. price is nothing.. terima kasih k.ngah tau je kan adik awk nie ngade..kan best kalau k.ngah beli lagi.bhahaha. 

< kami dengan muka x redy >

jom teman-teman.beralih arah ke pizza yg berhargha RM6.90 sumer..bukan hanya murah tetapi dpt jugak bntu kaum-kaum melayu kita nie kan..ala-ala juarah murah pun hader.sekadar gurauan.ikut tekak korang masing-masing lah senang.. ok itu saja.azioss.wassalamualaikum w.b.t



Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Sunday, 16 December 2012

~ JOM KONGSI ~

Salamullah alayk :)




Maka Berdoalah!Ya Allah sekiranya jodoh aku jauh, kau dekatkanlah. Sekiranya jodoh aku sukar, kau permudahkanlah dan jodohkanlah aku dengan wanita yang solehah. Ya Allah dekatkanlah diriku dengannya sekiranya dia jodohku dan sekiranya dia bukan jodohku, maka jauhkanlahku daripadanya. Serta peliharalah daku dari kekecewaan andai dia bukan jodohku. Yakinlah bahawa lelaki yang baik untuk wanita yang baik.

 Kita sebagai umat Islam dan percaya bahawa doa adalah senjata bagi orang mukmin. Kerana dengan doalah dapat mengubah takdir yang telah ditentukan keatas diri kita dengan keizinan dariNya. Berdoalah dengan setulus hati dan bersungguh-sungguh kerana kita yakin bahawa jodoh itu di tangan tuhan, kita sebagai hambanya wajib berusaha sedaya yang mungkin. Ampunkanlah hambamu ini Ya Allah jika kami kekadang leka untuk mengingatiMu Ya Allah dan bukan hanya ketika ini sahaja mengigatimu. Kalau tiba masanya, Jodoh tidak akan kemana. Memang benar dan pasti bahawa jodoh dan pertemuan kita itu takdir ketentuan dari Allah. Namun ketentuan ini tidak menafikan usaha dan iktiar. Na’am. Ikhtiar,usaha dan munajat serta titipan doa tiada habis-habisnya dipohon kepadaNya. Tak usah membandingkan diri ini dengan orang lain, kerana Allah pasti serta akan memberikan yang terbaik untuk setiap hambaNya, meski dia tidak menyedarinya.

 Usahlah dirimu bersedih lalu menangis di penghujung malam kerana memikirkan siapa kiranya pasangan hidup. Menangislah kerana air mata permohonan kepadaNya di setiap sujud dalam malam tahajut cinta denganNya. Bertahajutlah memohon dariNya. Jadikan hidup ini selalu penuh dengan sangka baik kepadaNya. Bersiaplah menghadapi putaran waktu serta masa, hingga setiap gerak langkah serta nafas adalah dikira sebagai ibadah disisi Allah. Sabarlah andainya pencarianmu belum juga dipertemukanmu dengan jodoh tersebut, mungkin penantian ini adalah ujian keatas ketaqwaanmu, mujahadahlah dan istiqomahlah di jalan-Nya. Bukankah kalau sudah saatnya tiba, jodoh tak akan lari kemana.
Kerana sejak roh telah bersatu dengan jasad, siapa jodoh mu telah dituliskanNya.



Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Saturday, 15 December 2012

~ KONON PRIVECY ~

salamullah alayk :)

ehewk.. maaf yer.. blog sedang dibaikpulih..x sihat.. mane lagi awasome.. nie ke yang lepas? ok angkat tangan... ok2.nampk daa..yg nie lebey asome.. sape yg buat kan..( ok angkat bangkul sdiri..lepas tu golek-golek)..astargfirullahalazim.. lagu pon dah lain.alahh..bukan maen sedeh lagi lagu nie..tapi sweet la jugak..ikut mood ke haper.bdw dah lame carik lagu nie by instrumen..finallly..tak sia2 selongkar blog-blog junior.. syukran..

sory pak cik.. tak pandai laa nak block..hehe..kalau pandai nanti saia buat.hhahah.. (ok gurau).. nie lagi sorang kak (tirah) sory..bukan tak nak bagi awak tengok la.. biase la kawan awk nie..konon-konon nak kan privecy.yang adoo..hahaha..dah..jngan sedey-sedey..dah bagi awk tengok dah nie..pagi tadi bngun lepas settle semua keje housemaid (ok volunteer ) terus ngadap lp nie..tetibe laju jer taip..ok no wonder kalau bnyak alah ejaan yer.. ok pak cik.. pasal aitu..maaf k. ( buat muke x brape kiut )

k..dah settle.. lets pray for a better peson in future.. (nie pngaruh drama ) 
arioss.... wassalam.

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Thursday, 13 December 2012

~ 13 PERKARA WAJIB WANITA ISLAM JAGA ~

salamullah alayk :) alhamdulillah..berkesempatan hari nie nak share ngn korang. yang baik dijadikan teladan.yang buruk buang..hehe :)
1. Bulu kening

Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki)

Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyyah ….

3. Wangian

Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi

Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher

Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan

Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata

Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan, hukumnya haram – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara)

Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda Nabi Muhammad SAW, Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian

Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut

Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Monday, 10 December 2012

~ LEMAH RUPENYE AKU ~

Salamullah alayk :)

bismillahirrahmanirrahim..dengan nama Allah yang maha pemurah.. dalam mencari kekuatan akhinya terjumpa kelemahan hari nie.. selepas bnyak kali beristigfar menahan kemarahan then jumpe cik kemanisannya.hehe.. buat aku makin pecaya berzikir boleh redakan kemarahan that is one of my weakness. terima kasih ya ALLAH..akn berusaha mengawalnye. lain kali bnyakkan berzikir..jngan time susah jer nak berzikir yer "cik wan suhaidashima wan jaafar".. namun aku tak mampu sembunyikan ini...
 
 

  terima kasih
 
__________________________________________________________________________________
 




Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Wednesday, 28 November 2012

~ OMAIIGOD DURIAN CREPES ~

salamullah alayk :)

keselesaan tidurku terganggu dgn kebisingan melampau anak-anak buah..
sehingaku tersentap dari tidoor..(baru nak start mimpi kot) kacau la budak-budak nie.
agak terguris dengan tindakan diorang..haha (taak tao knape ayat gramatis snad) tetiba...
*_______________________________________________________________*
nak tau ape tg tjadi strusnye?

ok..dgn muka yg kusut masai ( brmklumlah bru bangun tidor kan.. ape korang penah tngok
 org bau bngun tido muke suci + rmbut terurus..) tak abes pikir.. :) mybe la..diorg tidor dgn air semayang kot.. (alhamdulillah) ok melencong jauh..( letak tangan atas kepala ketuk-ketuk )
dgn tindakan yg snad pntas pintu bilikku ku bukak.. menghendap-hendap (alaa..macam citer gerak khas tu yg dok hendap penjenayah) terer tak.. korang byangkan la sdiri.. sambung balik, hendap punye hendap nak tau ape yg diorang bisingkan tuh.. rupe-rupenye...    korang jgn susupen lebeh.. ok smbung kat bawah.


diorang tengah berebot something... meh nak bagi klu sikit kat korang..
1.. berwarna- warni
2.. bentuk macam bantal kecik
3.. dalamnye ade krim.
4.. tambah dengan isi durian




omaiigod.. korang dapat agak tak... patot yg diorang bising, berebot bende tu upenyer.. kalau aku pom brebot gak. sebab geram tengok warne dye yg snad la comel-comel.. tapi, taste tu tak tau la lagi camne.. sebab rase tu begitu subjektif kan.ikut tekak masing-masing.. bagi peminat durian yg separuh crazy mcm aku nie memg suke la.. unfortunetly bende tu tinggal satu je lagi tu yang diorang berebot..
dengan wajah yg sugul aku kemponan sebab nak jugak makan.. terliur tengok isi durian..
keajaiban melanda.. rerupenye ma ade simpan lagi kat aku dalam peti.. wahhh!!! ozaimassstat..

mesti korang ingat aku teros makn kan.. tidak sama sekali.. gosok gigi jap.. baru makan.. hehe ( kalau makan teros memg pengotor la ) namun sebelom makn, agak terkejut dengan kuantiti krim yg terlampau..
mematahkan moodku utk makn.. mengikut fakta, kuantiti krim yang terlampau boleh menyebabkan seseorg menghidap diabetes.. ( obses dgn pkataan tu ) itu fakta yer bukan auta.. tanpa segan silu krim tersebut kuhulurkan pada si budak kecik tu berdua.. ( ehh jahat ) budak-budak memg suke makn krim.. tu yang diorang gegemokkk... dan selebihkan kumasukkan kedalam perot... ( yummmy )

dengan kekenyangan.. perasaanku tidak lagi terguris..hahah.. ( bab makan ) dan sempat lagi google pasal durian crepes nie..nanti korang tengok la sdiri.. disebabkan tak suke krim..angah cadangkan tukar krim tersebut dngan aiskrim..agak-agak jadik tak..sebab angah dengan k.mira berangan nak buat bendalah nie.. nanti kite tengok jadi ke tak..atau sekadar angan-angan diorang saje je..ok..tapi, asenyer aiskrim tu dua kali lime jer dgn krim..ok

lets cekidaud :


  malu nak cakap.. bende nie dah lame dah wujud
cume sy jer yg lambat diagnosis
^_________________________________^



bntuk sebijik macam bantal kecik
ngantok tetibe



budak ini mangsa keadaan
tidak mustahil suatu hari nanti budak ini dilanda kegemokan
^_______________________________^

wassalam uollss.






Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Tuesday, 30 October 2012

~ AIDILADHA ~

salamullah alayk :)

SALAM AIDILADHA walaupun dah bape ari dah!!




aucakk!! nama saya Zara Aisya
ok!! raya aji budak-budak kecik nie je yg palim seronok duarono tigeronok
haha..merepek lebbih pulak da.. tp serius, memg diorang excited lebeh



nama saya Mohd Hadiff Ilmi
hah..nampk!!! gambar diorang jep.. jeles tau
lagi satu,diorg jep excited pakai baju raya
cik de korang nie lengkap dengan track suitt jer pagi raya.. hadoishh
siap sedia nak sembeleh lembu ke hepe?



nie lagiii la.. dari pagi smpai petang tak tukar-tukar baju raya
by da way gurl Wan nurin Qistina boy Mohd Haziq Iman
hah!! ciap ikut tok pa sembeleh lembu pakai baju raya tau
agak-agak la... hadoishh!! cik de korang nie pulak yg runsing..


along with baby hadif
raya aji along balik awal ok, dye cakap nak tebus yg raya aii tu
ade ke macam tu yang pentim..ummi jugak tak pakai baju raya


tahu ape nie?
ok lepah dibuat meeting ( meting lah sangat )
finally..kitorang deciide nak buat 'NASI DAGANG" mase hari raya
kalau korang tak tau bunyi memg amat pelik.. tp kami yg stay kat
 sebelah pntai timur bngga kot ade makanan nie especially kat ternegganu
nie salah satu special dish kot.. kalau datang teganu x sah korang taak makan nie
so datangla ke terengganu .. sempat lagi pomot



rendang buatan k.ngah with along
"no coment"


nie pulak hurm.. ROTI JALA
penah makan tak? nie kami!!!kami!! kami!!
tempah..ok malu nak cakap.. sebab tak pandai buat rumit kot nak buat.. 
so tempah lagi senang..nampak? tahap kemalasan melanda


my lover.. bape kali makan
nampak!! ketupat pun haddee.. sumer hadee!!
:)


kalau korang terer teke sape tu?
kacak!! bergaya !! macho!!
my tokk kii! beliieve that.. absolutly..
sory pic bnyak nur cahaya..alhamdulillah


benarkah pic ini.. diorang benar-benar buzy or!!!! memag buzy
atauuu korang buat-buat buzy
mom with gugurl yang berlakon semata-mata
im wonder... yg bertudung merahh.. tak percaya!! 


motiff tunjuk pic nie?
athirah.. awak lebeh mak aji daripada saya ok
^ _^



ok!! nie orang kuat.. disebalik tabir! tirai! tingkap!
macam yg berbaju colkat tu pulak akak.. yang ada.. sebaliknyaa
heyy budak pendek..kat mana-mana org cakap saya kakak..
aduuusshh!! cepat tinggi lahh.. tak sanggop dah
tulungggg!! 

ok itu sahaja..
time kasiih







Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Thursday, 25 October 2012

~ CREDIT TO ~

Salamullah alayk :)


nah!! hambik,hadiah cabutan bertuah,yang sy punye tersorok kat bawah
maklumlah kecik jer.. dihimpit dek yang besar-besar
credit to : semua pelajar yang spotim habes


motif : nak buat style kat hotel
even tak  dapat buat kat hotel, pinjam yg hostel punye pon jadik laa..
credit to : budak asrama


side dish oram putih panggil "dessert"
oren + tembikai ( timun )
credit to : tak sempat tengok sape potong..(haha)


 ok..dye nak inteperem
tak dapet den nak nolong eh.
credit to: mohd noor amir


credit to : rafikah nordin
terima kasih buat nie.. perisa keladi..
yummm!! yumm!!


credit to : tukang beli nie. 
Zalifah a.k.a (cik za) with Hanan a.k.a ( izzati )


soup steambot "terbaikk"
credit to: Pn sharmila with Zulaikha


credit to : kedai kek "IDEAL"
tepi kedai "ceria 99"



credit to : athirah, aini , habib, izyan


untungla korang :)




kami bersama cikgu asyikin
SEMOGA CIKGU CEPAT SEMBUH
 AMIN!! AMIN!!

                                              

terima kasih kerana sudi singgah sekejap kat entry nie
akhir kata dari kami
"sehingga ketemu lagi"




Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Wednesday, 24 October 2012

~ SELAMAT BERKORBAN ~

salamullah alayk :)

Salaam 9 Zulhijjah & Selamat Berpuasa bagi yang berpuasa sunat hari ini.. Ambil lah sedikit masa hari ini untuk membaca, KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW disampaikan pd 9 Zulhijjah tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah :- 

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini."

"Wahai manusia sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah yang suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak, janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu, dan DIA pasti akan membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yang melibatkan riba' dibatalkan mulai sekarang."

"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar. Maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil."

"Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak ke atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu, sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu. Maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina."

"Wahai manusia dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah ALLAH, dirikanlah solat lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorangpun lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam bertaqwa dan beramal soleh."

"Ingatlah, kamu akan menghadap ALLAH pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sesekali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku."

"Wahai manusia, tidak akan ada lagi nabi atau rasul akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesunggunhya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah AL-QURAN dan SUNNAHku."

"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikannya pula kepada orang lain dan hendaklah orang lain itu menyampaikannya pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang mendengar terus dariku. Saksikanlah Ya ALLAH bahawasanya telah aku sampaikan risalahMU kepada hamba-hambaMU..."

p/s **(sesungguhnya saya bukanlah manusia yang sempurna dan tidak terlepas dari dosa. Ini sekadar perkongsian yang mengingatkan diri saya yang juga harus diingat-ingatkan.. Selamat Hari Raya Aidiladha dari saya.. ANA UHIBBUKI/KA FILLAH-LOVE & FAITH**


Senad Hadzic 47, from Bosnia


"From Bosnia to Makkah to do Hajj on foot... 

6000 KM... Started his trip last June 2012... He took this mission because he doesn't have enough money to spend to a Hajj group and started his trip with 200 euro only...

When he was told he might face lot of difficulties and danger in his trip, he simply said: " I don't fear anything, because Allah is with me"... SubuhaanAllah.. " 

Please do share this






Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Friday, 12 October 2012

~ WISH ME LUCK ~

Salamullah alayk :)
( ^-^ )
 
 
 
 
( # - # )
 
doakan kejayaan kami semua
STPM 2012
 
 
`

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Saturday, 15 September 2012

~ saya sayang awk kerana ALLAH ~

Salamullah alayk :)

Jika ingin diCintai oleh manusia, pastikan ia adalah Cinta yang boleh menghampirkan diri kepada Allah.
Sabda Rasulullah SAW: "Kasihilah apa yang kamu ada di muka bumi nescaya kamu akan dikasihi oleh mereka yang berada di langit."


( chef vs imam )

boleh tak macam nie.. sy jadi chef..even x kene dengan taste awak..
tapi awak mesti jadi imam saya..
hurm...saya akan tunggu saat nie.. insyallah.


then.. bile saya silap awk boleh tegur saya..

Jangan tertarik kepada seseorang karena parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya, karena kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, karena hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Semoga kamu menemukan orang seperti itu.

"Dunia ini adalah perhiasan dan seindah-indah perhiasan adalah wanita solehah" (Hadis Riwayat Muslim) Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi saw bersabda : "Perempuan itu dikahwini kerana 4 perkara,iaitu kerana hartanya,keturunannya, kecantikannya dan kerana agamanya,maka pilihlah kerana agamanya
 
Titik permulaan segala sesuatu di sisi kita ialah Menghidupkan umat Islam dengan ilmu dan tarbiyah Islamiyyah. Secara mudah, lelaki soleh dan wanita solehah adalah mereka yang bersedia memenuhi segala tuntutan Islam keatas mereka. Dua elemen inilah yang akan membentuk sebuah unit yang dinamakan keluarga. Keluarga pada tabi'inya adalah unit asas dalam sesebuah masyarakat dan merupakan unit yang paling penting dalam sesebuah masyarakat.
Wanita solehah itu, sifat malu membenteng diri, pergaulan yang dipagari, kecantikan bukan berada pada wajahnya, kemanisan bukan berada pada kemanjaannya, kemanisan bicara tidak menjadi daya penariknya yang bisa menggoyah iman kaum muslimin tetapi terletak pada perjuangannya menjaga dan memartabatkan agamanya. Kata orang, nafsu kata wanita cantik pada paras rupa, akal kata wanita cantik pada ilmu dan hati kata wanita cantik pada akhlaknya. Wanita solehah itu adalah yang menjaga kecantikan luaran dan mengutamakan kecantikan dalaman.

Wahai kaum lelaki, jangan terlalu mencari-cari dan menanti-nanti 'si solehah' yang diimpikan akan menjadi milik kita sebalik menjadikan diri kita benar-benar soleh serta sanggup memenuhi segala tuntutan Islam keatas kita adalah lebih utama. Sekiranya syarat ini dipenuhi pasti 'si solehah' yang diidamkan yang mencari dan menanti kita.
kepada si "lelaki misteri" yang bakal mnjadi iman saya... yg perlu awak tahu yang
  • saya bukanlah seorang wanita yg sempurna tapi mencari kesempurnaan.
  • saya bukan solehah yg utuh dengan tiang agamanya.tapi sedang berusaha sedaya upaya menjadi salah seorang daripada solehah itu.
  • saya seorang wanita yg sememangnya turut ingin dikasihi dan disayangi
terima kasih atas semua readers yang sudi berkongsi cerita dgn saya.. syukran jazilan ya ukhti..
wasalam.
ana uhibbuki fillah
                                                                                     



Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Monday, 20 August 2012

~ MOOD RAYA ( part 1 ) ~

Salamullah alayk :

EID  MUBARAK !!!!
TAQABBALALLAHUMINNAWAMINKUM,
MAAFKAN SALAH DAN SILAP SAYA DAN KELUARGA
RAIKAN SYAWAL SEBAGAI SATU KEMENANGAN
TERUSKAN MEMPERTINGKATKAN IMAN HARI DEMI HARI


mitak maaf kalau sebelum nie ade terkasar bahasa, terguris hati, terlebih kate
terutama kat semua readers saya.. syukran jazilan atas sokongan anda sebelum ini.
teruskan sokongan anda..
yang baik itu datangnya drpd ALLAH S.W.T dan yang buruk itu datangnya drpd kekhilafan saya sendiri...

wassalam :)





Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Friday, 17 August 2012

~ MIFTHAHUL JANNAH ~

Salamullah alayk :)

hari nie cma berbesar hati nak share ngn korang.. article sal  (Mifthahul Jannah).
sesungguhya aku nak jadi macam die.insyallah..tak pernah kalah dengan nafsu dunia.boleh ke saya...
ya allah.permudahkanku..

mifthahul jannah,
Hanya seorang gadis normal yang punya sebuah kehidupan normal. Dilihat pada rupa parasnya, dia hanyalah seorang gadis yang sederhana, tidak berat wajahnya dengan alat solek, tidak sarat tubuh badannya dengan perhiasan. Biarpun dunia sedang sibuk berbangga dengan kejelitaan dan keanggunan, dia bahagia begitu.

"Segala puji bagi Allah yang telah membaikan kejadianku lalu membaguskannya dan memuliakan rupa muka ku lalu mengindahkanya dan menjadikan ku daripada sebahagian umat Islam".

 Suara hatinya berbisik perlahan tatkala dia melihat dirinya di hadapan cermin.
Jannah merenung jauh ke dalam cermin. namun renungannya bukan tertumpu pada rupa paras dan tubuh badan kurniaanNya. Bertemankan alunan zikir yang kedengaran di komputer,
Astaghfirullahal'azim... Astaghfirullahal'azim... Astaghfirullahal'azim... Suara alunan istighfar menemani Jannah bersama dirinya yang dilihat di dalam cermin.
Dan, renungan Jannah semakin meresap jauh ke dalam. Renungannya seakan kembali ke suatu masa yang lalu. Suatu masa yang telah Allah hadiahkan dan kini ia telah menjadi sejarah. Di dalam cermin itu, Jannah melihat bayangan seorang gadis yang berbeza. Amat berbeza dengan apa yang dilihatnya dalam cermin secara realiti, kerana kini Jannah melihat dalam bayangan hati.
Dilihatnya seorang gadis tanpa hijab, coklat dan kerinting rambutnya, mata di lukis tebal dan wajah kelihatan sarat dengan warna. Dilihatnya juga, seorang gadis yang bangga menampakkan susuk badannya; cantik dengan sepatu tingginya. Gadis itu cantik. Cukup cantik, kerana dia mahu dunia untuk melihatnya cantik.

Renungan jannah terus berjalan jauh ke dalam. Seorang gadis yang cantik itu dilihatnya sedang keluar melihat dunia, dan sedang keluar untuk dilihat oleh dunia. Bertemankan seorang pemuda yang tinggi dan manis rupa parasnya, berpimpinan tangan bersama dan semakin dilihat dunia. Jannah melihat gadis itu memegang erat tangan si pemuda, kerana takut andai terlepas pegangan dan terlepas pemuda itu dari kehidupannya.
Renungan Jannah semakin tegar memerhati setiap yang dilihatnya. Sekali lagi Jannah melihat betapa gadis itu tidak mahu dunia menyisihnya, dan tidak mahu si pemuda itu untuk menjauhinya. Renungan Jannah terus melihat gadis itu bersama dunianya, dan dia terus melihat gadis itu mengatur satu persatu jalan yang semakin jauh dari fitrahnya.
Jannah terus merenung, dan hatinya terus dibawa jauh kedalam renungan.
Dan kini, renungan Jannah tertumpu pada satu penjuru. Di penjuru itu, dilihatnya gadis yang sama. Terdiam rebah dan terduduk dengan tangisan hiba. Gadis yang cantik itu seolah bertukar wajah. Pucat wajahnya, kusut masai rambutnya; matanya penuh takungan dan pipinya berderai linangan.

"Dia tak mahu aku! Kenapa dia tak mahu aku?!". Rontaan gadis itu samakin menangkap renungan Jannah.
"Aku bukan aku yang dulu! Aku bukan aku yang dulu!" .Tangisan gadis itu semakin bergema ke dalam renungan Jannah.
Jannah terus merenung dan gadis itu terus ditenung. tanpa disedari, renungan Jannah turut bertemankan takungan yang akhirnya turun menjadi satu linangan. Kini hatinya seolah-olah dapat merasakan sesuatu. Sesuatu yang sama dirasa oleh gadis itu. -Satu kepedihan. Kepedihan yang datang dalam kehidupan yang dipenuhi dengan kemungkaran. Kepedihan yang datang memberi satu tamparan bahawa ia adalah satu kehidupan yang jauh dari fitrahNya. Kepedihan yang sedang memberitahu bahawa jalannya itu telah jauh dari jalanNya.
Dan Jannah, terus merenung. Memerhati setiap satu yang muncul dalam bayangannya.










Secara tiba-tiba, renungan Jannah terus dibawa ke satu penjuru yang lain. Dilihatnya juga gadis yang sama, tetapi dalam kondisi yang berbeza. Ketika ini, renungan Jannah dengan perlahan memerhatikan gadis itu bersama telekung putihnya. masih ada takungan di mata, masih ada linangan di wajahnya. Namun kini, gadis itu tidak terkulai di penjuru, tetapi dahinya sedang mencium bumi. Bertemankan tangisan, renungan Jannah terdengar suara rayuan

"Ya Allah Ya Rabb.. Ya Rahman Ya Rahim.. Ya Ghaffar Ya Tawwab... HambaMu kini tersungkur di hadapanMu Ya Kabir.. HambaMu hilang kekuatan dan upaya Ya Matin.. HambaMu kini terkulai jatuh membawa segunung dosa Ya Muntaqim.. Terimalah seluruh hidup hambaMu ini Ya Khaliq.. terimalah diri hambaMu ini Ya Malik.. Ampunilah segala dosaku... Ampunilah dosaku.. Ampunilah dosaku.. Sesungguhnya saat ini aku serahkan segalanya padaMu Ya Mutakabbir..."
"Hatiku telah lama ku serahkan kepada manusia... Jiwaku telah lama ku serahkan kepada dunia... Dan pada ketika ini Ya Tuhan... HambaMu ini memohon sepenuh keampunan, sepenuh pengharapan... Agar diriku ini diterima di sisiMu.. Ya Ilahi... Terimalah hambaMu... Ya Rabbi..."

Renungan Jannah terus asyik merenung suara rayuan itu. Dan secara tiba-tiba, suara rayuan itu hilang dan kini renungannya beralih arah. Di suatu sudut, dilihatnya gadis yang sama itu; sedang membuka sebuah almari. Diambilnya senaskah Al Quran yang telah lama ditinggalnya. Cukup lama. Terlalu lama.. Lebih sepuluh tahun lamanya. Dengan linangan air mata, gadis itu membelek helaian pertama.
"Bismillahirrahmanirrahim..." Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi.
"Alhamdulillahirabbil 'alamin"... Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam..
"Arrahmanirrahim"... Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi..
"Malikiyaumiddin".. Pemilik hari pembalasan..
"Iyyakana'budu wa iyyakanasstai'n"... Hanya kepada Engkau kami menyembah dan hanya kepada Engkau kami memohon pertolongan.
"Ihdinassiratolmustaqim.." Tunjukkanlah kami jalan yang lurus...
"Siratollazi na an'am ta'alaihim, ghairil maghdhu bi 'alaihim wa laddhollin..." Iaitu jalan orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka dan bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula mereka yang sesat..

Aamiin..
Air mata Jannah terus menemani renunganya. Dan, renungan Jannah seakan terhenti di situ. dengan perlahan, renungannya kembali menuju realiti; di mana dia sedang melihat dirinya di cermin. Di mana dia sedang melihat jasadnya sedang berdiri di bumi. Namun, air yang sedang bertakung di matanya masih penuh dan Jannah mengatur langkah untuk beredar dari cermin dan duduk di satu penjuru. Di situ, dia lihat sesuatu; baju yang sama dipakai oleh gadis yang dilihatnya dalam cermin sebentar tadi.
Jannah terus berpindah ke satu sudut yang lain. Di situ dia lihat sepatu tinggi yang dipakai oleh gadis itu dan dia terus berpindah ke satu sudut yang lain. Di situ dia lihat telekung putih yang menjadi teman setia gadis itu ketika gadis itu bersujud bertemu Pencipta. Dan dia bangun menuju ke meja, di capainya senaskah Al Quran... Al Quran yang sama yang dilihatnya ketika dia melihat gadis itu.
Bersama linangan air yang jatuh satu persatu di wajahnya, Jannah bersuara dengan perlahan.

"Alhamdulillah.. Terima Kasih Ya Allah". Di peluk erat telekung dan Al Quran itu, dan linangan air di wajahnya semakin berderai jatuh ke bumi.
Jannah mengimbau kembali apa yang dilihat dalam bayanganya sebentar tadi. Dia melihat baju gadis itu, dan kini dia melihat baju yang sedang dipakainya. Dia membayangi rambut gadis itu, dan kini dia melihat hijab yang sedang menutupi rambutnya. Dia melihat sepatu tinggi yang dipakai oleh gadis itu, dan dia melihat stokin yang menutupi kakinya. Air mata Jannah terus mencurahi wajahnya. Hatinya semakin kuat mengucapkan syukur kepada Ilahi, dan dengan perlahan suara hatinya berbicara;

"Tidak mungkin aku berada pada ketika ini jika tiada pertolonganMu Ya Allah... Tidak mungkin aku menangis sebegini tanpa kurniaanMu Ya Allah.. Alhamdulillah.. Syukur Ya Ilahi... Akan ku cuba sehabis daya untuk memelihara kurniaanMu ini... Akan ku cuba sehabis daya untuk mempertahankan hadiah dariMu ini... Bantulah aku Ya Rabb.. Bantulah aku.. Aamiin.. Allahumma Aaamin Ya Karim..."

Dan;
Biarpun pemuda yang bersama gadis itu tiada dalam kehidupanya kini,
Biarpun dunia tidak melihatnya saat ini,
Biarpun keseronokan tidak menggembirakanya lagi
Namun Jannah tetap tersenyum,
Tersenyum kerana hatinya bahagia bersama cinta Ilahi..
Dia tahu, dia adalah seorang pendosa; yang tidak terhitung dosa besarnya. Namun dia juga tahu, Allah Maha Pencinta, Maha Pengampun, dan Maha Menerima Taubat hambaNya..
Mifthahul Jannah; namanya adalah penyuntik kekuatannya. Dirinya adalah penggeraknya.
"Mifthahul Jannah-anak kunci syurga!". Bisik hatinya
Dan dia terus teguh berpegang pada satu kekuatan. Kalimah Tauhid "La ilaha illallah" Tiada Tuhan Yang di sembah melainkan Allah. Dan akan terus kukuh percaya pada satu kekuatan; "la hawla wa la quwwata illa billah" Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan kekuatanNya.

"Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu."
(Surah Asy- Syura ayat 30)

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Monday, 13 August 2012

#4 Hijab Tutorial ; Tudung Bawal Time!

                    

tis my faberet tutorial..
use tudung bawal punye stail.. quit impress and inspired me..
but still look muslimah
try it..

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Sunday, 5 August 2012

~ SALAM NUZUL QURAN ~

Salamullah alayk :)
salam nuzul quran


Sememangnya sudah menjadi tradisi bagi kita umat Islam, pada setiap tanggal 17 ramadhan, Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, , tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. . Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah.

Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW. Al Quran diturun secara berperingkat-peringkat sejak 17 Ramadhan sehinggalah lengkap Al Quran. Satu peristiwa yang sering-kali digabungkan dengan peristiwa Perang Badar Al-Kubra (terjadi pada 17 Ramadhan tahun ke 2 Hijrah, ketika umat Islam pertama kali melaksanakan shaum Ramadhan).

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran.

Firman Allah yang bermaksud:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38).

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.
Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

Bila dan bagaimana Al-Quran diturunkan?

Terdapat dua pendapat mengikut ahli sejarah, termasuk pendapat para ahli hadis, tentang Al-Quran yang diturunkan (diwahyukan) kepada Nabi Muhammad saw.Pendapat pertama menyatakan bahawa Al-Quran diturunkan pada malam Isnin tanggal 17 Ramadhan, 13 tahun sebelum hijrah (6 Ogos 610 M). Pendapat kedua pula menyatakan bahawa Al-Quran telah diturunkan pada malam Isnin, tanggal 24 Ramadhan (13 Ogos 610 M). Pendapat yang pertama adalah berdasarkan ayat 41 dari Surah Al-Anfaal, manakala pendapat kedua dasarnya adalah ayat 1 Surah Al-Qadr dan ayat 1-4 Surah Ad-Dukhan.Walaupun tradisi Nuzul Al-Quran telah lazim diperingati pada tanggal 17 Ramadhan, namun sesungguhnya pendapat kedua adalah lebih kuat dan lebih mungkin benarnya. Ini adalah kerana malam Lailatul Qadar yang dipercayai sebagai malam turunnya Al-Quran bukanlah terjadi pada tanggal 17 Ramadhan.

Adapun dalam firman Allah SWT pada ayat 41 surah Al-Anfaal, yaitu:

“…jika kamu beriman kepada Allah dan apa-apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami (Nabi Muhammad saw) pada hari Furqan,iaitu di hari bertemunya dua pasukan (diperang Badar, antara muslimin dan kafirin)…” (TTQ 8 : 41)

Ayat tersebut tidak ada sangkut-pautnya dengan Nuzul Al-Quran.

Tetapi sebenarnya ayat tersebut merupakan penjelasan tentang hukum pembahagian harta rampasan perang (seperti yang terdapat pada awal ayat tersebut). ” Ketahuilah sesungguhnya apa saja yang dapat kamu peroleh sebagai rampasan perang, maka sesungguhnya seperlima untuk Allah, RasulNya, kerabat-kerabat (Rasul), anak-anak yatim, orang-orang miskin dan ibnussabil (orang yang sedang dalam perjalanan)…” (TTQ 8 : 41).

Dan apabila diteliti dengan lebih lanjut, yakni dengan menghubungkan hadis-hadis tentang turunnya Al-Quran, iaitu pada Lailatul-Qadar dan kelahiran Rasullullah pada hari Isnin serta pada catatan-catatan waktu di dalam takwim, maka akan diperolehi kesimpulan yang lebih tepat, iaitu Al-Quran diturunkan pada hari Isnin, malam 21 bulan Ramadhan, 13 tahun sebelum Rasullulah saw berhijrah ke Madinah.

Menurut para mufassirin, Al-Quran yang diturunkan pada malam “Lailatul Qadar” sebagaimana disebut di atas adalah Al-Quran yang turun sekaligus di “Baitul Izzah” di langit dunia. Sedangkan Al-Quran yang diturunkan ke bumi dan diterima Rasullullah sebagai wahyu terjadi secara beransur-ansur selama sekitar 23 tahun. Adapun ayat-ayat yang pertama diturunkan (diwahyukan) kepada Nabi Muhammad saw adalah ayat 1-5 surah Al-’Alaq.

Dan peristiwa ini terjadi ketika nabi saw sedang bertahannus (menyendiri) di Gua Hira. Sedangkan ayat Al-Quran yang terakhir sekali diturunkan adalah ayat-ayat riba iaitu ayat 278 sehingga 281 dari surah Al-Baqarah.

Cabaran Ramadhan kali ini amat hebat untuk umat Islam. Dalam negara, umat Islam diuji dengan pelbagai isu yang mencabar umat Islam. Di luar negara, diprovokasi oleh pihak tertentu untuk membenci negara kita. Bersamalah kita semua dalam mempertahankan negara ini dari cabaran dalaman dan luaran. Salam Nuzul Quran buat semua umat Islam. Marilah kita semua bersatul dengan iman kita yang sebenar iaitu Al Quran.

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Wednesday, 1 August 2012

~ i LOVE ISLAM ~

salamullah alayk :)
~ in the name of ALLAH, the most gracious, The Most Graceful ~

awwalul kalam, syukur yang tidak terhingga atas segala nikmat dan kurniaan ALLAH terutama nikmat islam  yang tak putus-putus buat kite sebagai hambaNYA yg bertuah di atas muka bumi ini,Alhamdulillah. moga ALLAH terus melimpahkan rahmat dan kasih-sayangnya pada kite semua..amin.. :)

we are not ALONE

 dalam meniti kehidupan sehari-hari, sedar tak sedar sudah semakin bertambah usia kita.terasa seperti baru sahaja lahir ke dunia ini.masih banyak lagi impian dan keinginan yang belum dicapai.masih banyak lagi hasrat yang belum terlaksana.dan masih banyal lagi tanggungjawab yang belum terlaksana.semakin difikir, semakin runsing pulak hati nie.memikirkirkan sama ada kita mempunyai masa yang cukup.menghitung dan terus menghitung.kalau boleh setiap saat yang kita ada, ingin kite gunakan tanpa henti.
namun, apa yang mampu kita lakukan.selagi masih bernafas, masih bernyawa, selagi kita masih berkuasa, dan selagi kita boleh berdiri, laksanakanlah tanggungjawab kita dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh.

I love ISLAM

"sulamilah jalan perjalananmu dengan benang ukhwah, nescaya kamu tidak akan rebah, meniti ranjau dakwah.bahkan kamu akan rasai di sebalik ranjau itu terselit kemanisan.hanya insan yang ikhlas, tahu menilai erti ukhwah di jalan Allah.terlalu bermakna buat bekalan iringan si pejuang, utk istiqamah ke akhirnya"

apa yang kite tahu, kite bukan insan biasa, kerana kita adalah permata islam.syukur kerana kita memiliki permata itu.insyallah akan sentiasa berada di dalam dada kita.gilaplah ia dengan bersungguh-sungguh agar ia sentiasa bersinar dan cantik berkilau. alangkah bahagianya kita jika menjadi org yang amalanya lebih baik daripada semalam, esok lebih baik pada hari ini, dan hari-hari yg mendatang lebih baik drpd hari-hari yang lalu.oleh itu, jom berusaha menjadi insan yg sentiasa mendapat tempat di sisi ALLAH.

The road to dakwah is not an easy one.. it is full of the weak hearted..so FRIENDS,
 find strengh in search of  MARDHATILLAH.. and insyallah you will be ISTIQAMAH in your
effort to ensure the glory of islam

" THERE ARE NO ISLAM WITHOUT UNITY.
THERE ARE NO UNITY WITHOUT LEADERSHIP
THERE ARE NO LEADERSHIP WITHOUT FAITH "

                                                                    Renung-renungkan dan selamat termenung.

wassalam :)


Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Friday, 27 July 2012

~ DON'T BE ANGRY ~




salamullah alayk:)


Puasa adalah bulan terbaik untuk melatih diri dari sifat MARAH.  Selalu kita dengar, Ramadan bulan untuk kuruskan badan, mula berhenti merokok, bulan bersedekah dan sebagainya lagi.  Kalau di Malaysia, bulan puasa nampak macam bulan juadah.  Lihat sahaja ramai orang pergi PARAM ( baru tahu istilah untuk pasar Ramadan).  Ok, jom cuba latih kendali rasa marah terutama kepada para ibu bapa.  Terasa sukar bukan apabila anak-anak membangkitkan rasa marah kita.  Tetapi, indah rasanya kalau anda berjaya mengawal rasa marah tersebut.
Apabila anda ingin marah ingat marah tu amalan syaitan. kalau kite suke marah, maknenyer, suke la tu kawan ngn si pak tam tu(syaitan) oleh itu,tuan-tuan dan puan-puan, kalau ase nak marah tu, cepat-cepat tekan butang PAUSE ok..
Puasa boleh saja melatih diri kita untuk bersabar, jauh dari perasaan cepat marah.  Ingatan ini terlebih dahulu untuk diri saya sendiri.  Sekadar berkongsi, Semasa artikel ini ditulis cma tengah marah sebenarne. adela mood tak baik cikit.  semua bende jadi tak kene,subhanallah.. selepas ditegur, baru ingat balik, yang kite tengah puasa. itulah kuase bulan puasa. nikmat yang tak terkate.
maap semua kalau ade yang terasa hati..(maaf terbuke) 


salam ramadhan..tabarakallah. :)


Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Thursday, 26 July 2012

~ RENUNGAN UNTUK SAYA & SAHABAT ~

Salamullah alayk:)

first of all cma nak cakap rindu!!! rindu!!! rindu!!!
let say jer yang korang semua pon rindu cma jugak kan...
alahaiiiii!!! tak dapat eden nak nolong ehh!! bab kate si nana.. (FELC)
:)
 memandangkan sekarang nie bulan pusa.. so cma decide nak bertarbiah la kat korang ngn kat cma cikit...
hurm.. sekadar perkongsian saje n tak se kene mengena dengan yang hidup atau yang dah meninggal ok :)

korang tahu tak ape hukumnya post makanan yang best-best kat wall bulan puasa nie??
kalau korang tahu ALHAMDULILLAH bagusnyerr..anak sape la nie.. :)
 cma tak tau la..cma pernah tau post gambar AISKRIM yang memg tak dinafikan menggugat jugak iman cma yang senipis kulit bawang nie tau..n then nak dijadikan cerita, cma terbaca lak article pasal yang hukum mengepost ( soyr b.m salah) makanan kat wall.
. by USTAZ AZHAR IDRUS

Hukumnya adalah makruh mengepost makanan dalam bulan puasa nie. setelah timbul rasa bersalah tu, cma pon cepat-cepat DELETE gambar tu. alhamdulillah nasib baik cepat sedar. sory sangat-sangat kprang yerr!! membuatkan iman anda tergugat.. hanya sekadar itu perkongsian kita pada hari ini..:)
terima kasih.. jangan lupe lain kali jenguk lagi tau.. 

wassalam.. :)




Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Thursday, 19 July 2012

~WELCOME RAMADHAN~

Salamullah alayk :)


Yang tahu persiapkan diri
Yang rindu tak sabar menanti
Hadirnya setahun sekali
Ya Ramadhan...

... Keindahan yang tiada tara
Kemuliaanya tak habis dibicara
Penuh dengan limpahan maghfirah
Ya Ramadhan...

Rindu aku rindu
Rindu pada kedatangan
Bulan yang padanya keberkatan
Ramadhan Ya Ramadhan

Ya Allah tolong sampaikan
Hajatku untuk berpanjangan
Nafasku hingga pengakhiran
Ramadhan Ya Ramadhan ~barakallah~ :)


Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

Next Previous Home