}

Sunday, 16 February 2014

: LA TAHZAN SAYANG :


Photobucket


"This place is created to break ur heart. If you want to be happy, you are in the wrong place. 

 The pain is negative, if its make a barrier between u n Allah, The pain is positive, if its make you come back to Allah. 

 If you have Allah, you have everything. If not, you have nothing! Dont lose hope to Allah.

 La khaufun wala hum yahzanun" He is the one who heal. Alhamdulillah for the "pain" and the "medicine"
_______________________________________________


Saat aku lemah , aku lupa aku ada Tuhan , ya , tuhan yang memberi aku kekuatan, semangat , untuk teruskan pengembaraan di muka bumi DIA sebagai seorang Khalifah. Kadang kala aku tercari-ii, teraba-ii, mendesak diri mengenal pasti apa yang kosong dalam diri . Lumrah sebagai manusia , berlagak 'macho' depan manusia walaupun jiwa tiada apa-apa , kosong! Allah :'(

Lantas aku ikhtiar ..Cari dalam hati, Hati yang dekat dengan Tuhan. Cari dalam sujud, Saat kepala kita sangat rendah ke bumi, Cari dalam doa, Doa di dalamnya setiap apa yang kita ungkapan ikhlas dan penuh mengharap. Cari dalam muhasabah, Saat kita menghitung dosa dosa yang menggunung, Dan amal yang entah sebesar mane. Sedar.semua dari DIA, Allah yang Maha Kuasa. Suntikan keikhlasan dalam jiwa hamba hambaMu ini Ya Rabb.

kata naqibah .

" Berubah itu pahit , sebab syurga itu manis. " Lantas aku berdiam diri , mentafsir , menghadam sebaik mungkin pesanan tu. simple , tapi mendalam. 
Aku mula bermonolog ,  " apa mungkin jika hari ini aku dikutuk , disindir , diumpat oleh manusia lain , kerana aku mula berubah ke arah kebaikan , dan aku hanya bersabar , aku akan berlari-ii masuk ke syurga..? "

tiba-tiba T_T aku tersedar.

Air mata disekat , tidak hanya semudah bersabar , untuk masuk Syurga dia , aku harus lalui kepahitan sementara itu dahulu. Ya, harus lalui . Apa tindakan harus aku buat..? nak tak nak aku harus sabar , cakap mudah, tapi hanya itu kunci dia. Kan ' sabar itu separuh dari iman '. Tak cukup dengan itu , aku juga harus sentiasa doakan mereka , cakap pada hati ' semoga dia juga sama-ii berubah seperti aku ' kan sweet tu. :D

La tahzan, innallaha ma'ana. Allah sentiasa bersama kita. jadi kenapa perlu rasa sedih ? inna ma'al usri yusra. Allah pasti dah janjikan sesuatu yg lebih baik.

Tiada duka yang abadi didunia 
Tiada sepi merantaimu selamanya 
Malam akan berakhir, hari akan berganti
Takdir hidup akan dijalani .

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring 
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu 
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya. 

Andai bisa ku mengulang Waktu hilang dan terbuang 
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti 
Tapi detik tak kembali 
Harap ampunkan hamba-Mu ini.

nafsi, Allah Maha Mendengar. merintihlah kepadaNya, insyaAllah rintihanmu didengariNya. sabarlah dengan ujian kecil ini, ada ujian yg lebih besar menunggu kita. semakin beriman seseorang itu, Allah akan timpakan ujian yg lebih besar kepadanya untuk menguji sejauh mana tahap keimanannya. =)

Salam sayang.. :D

Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat

1 comment:

  1. WANI HACKER~~~comel nyerrr blog awak....sape imam awk??? ^-^

    ReplyDelete

Next Previous Home